Suuntana parempi tulevaisuus

Terveydenhuollon tulevaisuus on täynnä innostavia mahdollisuuksia, jotka voivat ratkaista nykyiset haasteet, kuten pitkät hoitojonot ja alueelliset eriarvoisuudet. Teknologian nopea kehitys tarjoaa keinoja parantaa hoidon saatavuutta ja tarkkuutta entisestään. Etäterveydenhuollon ja digitaalisten palveluiden avulla Pirkanmaalla potilaat voivat hoitaa yksinkertaisempia terveysasioita etänä, mikä parantaa hoidon saatavuutta erityisesti maaseudulla. Samalla voimme edistää terveyden ennaltaehkäisyä kuntien liikuntapalveluilla ja digitaalisten terveysseurantasovellusten avulla. Samalla täytyy huolehtia siitä, että hoito on inhimillistä, oikeudenmukaista ja saavutettavissa kaikille. Palveluja kehitettäessä ja digitalisaatiota hyödynnettäessä pitää luonnollisesti muistaa se, että digitalisaatio voi toisaalta lisätä eriarvoisuutta, jos kaikki eivät ole tasa-arvoisesti mukana digimaailmassa. Tulevaisuudessa onkin kaikilla kansalaisilla oltava mahdollisuus käyttää näitä palveluja. Tärkeintä kuitenkin on se, että kuntalainen pääsee halutessaan vaivattomasti omalääkärilleen, ja tavoitteena tulee myös olla hoitojonojen siivoaminen pois terveydenhuollon arjesta.

Yhteisöllisyyttä voi edistää myös terveydenhuollon puolella. Esimerkiksi erilaisilla vertaistukiryhmillä tai alueilla, joissa asukkaat voivat osallistua aktiivisesti hyvinvointipalvelujen kehittämiseen, voidaan saada tulevaisuudessa järjestettyä entistä parempia palveluja kuntalaisten käyttöön.

Tulevaisuudessa painotetaan yhä enemmän ennaltaehkäisyä ja terveyden edistämistä. Esimerkiksi kuntien liikuntapalvelut, kuntosalit ja terveysseurantasovellukset tarjoavat tukea kansalaisten hyvinvoinnille. Teknologia, kuten robotiikka, parantaa hoidon laatua, ja tekoälyn avulla voidaan nopeuttaa sairauksien diagnosointia entistä tarkemmin. Esimerkiksi Suomessa ollaan ottamassa käyttöön tekoälypohjaisia työkaluja, jotka auttavat lääkäreitä tarkentamaan diagnooseja ja räätälöimään hoitosuunnitelmia yksilöllisesti.

Kaupunkien kehitys tulevaisuudessa on avainasemassa ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvoinnille. Kestävä kehitys, älykaupungit ja vihreät ratkaisut tarjoavat meille mahdollisuuden luoda elinympäristöjä, jotka tukevat sekä ihmisten elämänlaatua että luonnon hyvinvointia. Esimerkiksi kaupunkipyöräjärjestelmät, sähköpotkulaudat ja sähköautojen latausverkostot tekevät liikkumisesta ekologisempaa ja helpompaa. Investoinnit julkiseen liikenteeseen, kuten Tampereen ratikka, tekevät liikkumisesta sujuvampaa ja vähentävät liikenteen päästöjä. Se on myös osa laajempaa kestävän liikkumisen verkostoa.

Teknologian rooli kasvaa, mutta sen rinnalla korostuu yhteisöllisyyden merkitys. Samalla kaupunkikulttuuri kehittyy kohti entistä osallistavampaa ja yhteisöllisempää suuntaa. Tampereella on käynnissä useita projekteja, kuten “Tampereen kaupungin osallisuusohjelma”, jossa asukkaat voivat vaikuttaa kaupungin kehittämiseen ja suunnitteluun. Tällöin kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja luoda yhdessä entistä parempaa ja kestävämpää tulevaisuutta Pirkanmaalla. Tämä voisi olla Tampereella entistä voimakkaammin esillä kaupunkilaisten arjessa.

Tampere 17.1.2025